Słodycz marchewki przełamuję wyrazistym dodatkiem. Ta surówka schodzi u mnie kilogramami
Surówki można przygotować z różnych warzyw. Najlepiej zawsze sięgać po warzywa sezonowe, bo są najsmaczniejsze i najwartościowsze. Jest jednak warzywo, które o każdej porze roku smakuje doskonale. To marchewka, która nie tylko apetycznie wygląda, ale też jest zdrowa i pyszna. Często robię surówkę z marchewki, a ostatnio zaczęłam ją wzbogacać wyrazistym warzywem. To naprawdę udana kompozycja.
Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?
W polskiej kuchni chyba największą popularnością cieszy się surówka z marchewki i jabłka. Kwaskowe jabłko doskonale przełamuje słodycz marchewki. Dobrze smakuje też połączenie marchewki z selerem, kapustą czy porem. Warzywa te dodają surówce chrupkości, a także bardziej apetycznego wyglądu. Por świetnie też zaostrza smak surówki z marchewki. Marchewkę w surówce można również połączyć z: pomarańczą, gruszką, ananasem, granatem, rodzynkami, ogórkiem, orzechami, sezamem. Całość warto doprawić sokiem z cytryny, limonki, pomarańczy lub sosem vinaigrette. Można też wymieszać z jogurtem naturalnym, miodem lub oliwą z oliwek.
Jak zrobić surówkę z marchewki z dodatkiem pora?
Połączenie marchewki i pora w surówce jest bardzo udane. Zarówno pod względem kolorystycznym, jak i smakowym. Por bowiem doskonale zaostrza smak całej surówki i dodaje jej wyrazistości. Przed wymieszaniem z marchewką należy go dość drobno posiekać, by miał podobne rozdrobnienie, jak marchewka.
Przepis: Surówka z marchewki i pora
Lekka i wyrazista w smaku surówka z marchewki i pora
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże marchewki
- 3-4 cm zwartej, zielonej części pora
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oleju, np. słonecznikowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywMarchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na małych lub średnich oczkach. Por oczyść, dość drobno posiekaj.
- Doprawianie surówkiMarchewkę wymieszaj z porem. Skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.
Do jakich dań pasuje surówka z marchewki?
Surówka z marchewki to dosyć uniwersalny dodatek do dań obiadowych. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, np. z gulaszem, pieczonym lub duszonym drobiem, a także z mięsem wieprzowym. Można ją też serwować do potraw z ryb oraz wegetariańskich. Ta z dodatkiem pora ma świetnie zbalansowany smak, dzięki czemu jeszcze lepiej harmonizuje z powyższymi daniami.